ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πάμε ολοταχώς για περιπέτειες και στο μέτωπο της Γεωργίας;

ΔΙΕΘΝΗ. - 15 Μάι 2014 - 3:56
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, που επισκέφτηκε την Τιφλίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γεωργία θα υπογράψουν στις 27 Ιουνίου Συμφωνία Σύνδεσης, μια εξέλιξη η οποία αν και δεν έχει προφανώς τη βαρύτητα όσων έγιναν στην Ουκρανία (ανατροπή νόμιμα εκλεγμένου φιλορώσου προέδρου), είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει τη Μόσχα απαθή.

Παράλληλα, ο πιο φιλικός προσανατολισμός της Γεωργίας επί των ημερών του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι δείχνει να περιορίζεται, με την καινούργια κυβέρνηση και τον νέο πρόεδρο, παρότι πολύ πιο προσεκτικοί από τον αλήστου μνήμης Μιχαήλ Σαακασβίλι, δεν εγκαταλείπουν την επιθυμία εμβάθυνσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δείχνουν να φλερτάρουν και με το ΝΑΤΟ.

Όλα δείχνουν ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει και στον δρόμο για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, το πλέον μετριοπαθές σενάριο θα πρέπει να περιλάβει την λεκτική τουλάχιστον κλιμάκωση, ενώ το επιχείρημα ότι σημαντικό για τη Ρωσία είναι να μην προχωρήσουν οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και όχι τόσο με την ΕΕ, ενδεχομένως να πάσχει στο ότι η κρίση αυτή στηρίζεται στην ανάλυση που γίνεται από την οπτική γωνία της Δύσης.

Από τη στιγμή που η Μόσχα αντιλαμβάνεται με «παραδοσιακό» τρόπο τις διεθνείς σχέσεις (η ισχύς σε όλα τα επίπεδα είναι το πρωτεύων) θα μπορούσε να ανησυχεί εξίσου – τουλάχιστον – για την «πολιτιστική – ιδεολογική» επιρροή των Βρυξελών στην Τιφλίδα, αφού στο στρατιωτικό επίπεδο γνωρίζει πως στην περιοχή αυτή διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα.

Russia_Georgia_Locator-1024x700

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr