ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ουκρανία: Ενεκρίθη το ν/σ για τις κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες

ΔΙΕΘΝΗ. - 13 Αυγ 2014 - 0:10
Loading...
Υποστηρίξτε το triklopodia με μια δωρεά για ανεξάρτητη ενημέρωση

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Τρίτη επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες και μεμονωμένα πρόσωπα, μια ενέργεια που εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη για το κατά πόσο θα συνεχιστεί ομαλά ο εφοδιασμός της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος 172 προσώπων από τη Ρωσία και άλλες χώρες, καθώς και εναντίον 65 ρωσικών εταιρειών, μεταξύ αυτών και η Gazprom, με την κατηγορία της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Το Κίεβο προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των συμβολαίων τους, εφόσον αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη και καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της ζήτησης. Περίπου η μισή ποσότητα του φυσικού αερίου που προορίζεται για τους Ευρωπαίους πελάτες της Μόσχας περνά από αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία. Για τον λόγο αυτόν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανησυχούν ότι οι ουκρανικές κυρώσεις θα διαταράξουν την ομαλή παράδοση του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ουκρανική Naftogaz, που διαχειρίζεται το δίκτυο των αγωγών εντός της Ουκρανίας, άφησε να εννοηθεί ότι από τις κυρώσεις μπορεί να εξαιρεθούν ορισμένες εταιρείες, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ευθέως στην Gazprom. «Η βασική ιδέα είναι ότι η διαμετακόμιση θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα, εάν το φυσικό αέριο αγοραζόταν στα ανατολικά σύνορά μας (με τη Ρωσία), από, για παράδειγμα, ευρωπαϊκές εταιρείες» είπε μια εκπρόσωπος της Naftogaz στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τα ισχύοντα συμβόλαια αφορούν στην παράδοση του ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας και για τον λόγο αυτόν οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η επαναδιαπραγμάτευση ή τροποποίηση των όρων των συμβολαίων αυτών.

«Η πρόταση της Naftogaz να αγοράζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου το ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, αντί να τους παραδίδεται περνώντας από την Ουκρανία, απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων διαμετακόμισης» εξήγησε ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, είναι ένα ζήτημα που θα χρειαστεί να συζητηθεί σε μια τριμερή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Ρωσική Ομοσπονδία κα ι την Ουκρανία» πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μια τέτοια συνάντηση στις αρχές του φθινοπώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ

Loading...

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε τα νέα από το Triklopodia πρώτοι!:

Στείλε μας το άρθρο σου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο “Triklopodia.gr”, μπορεί να μας ενημερώσει, στο “triklopodia@hotmail.gr” ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στην Τρικλοποδιά ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ triklopodia@hotmail.gr

Loading…